Onderling Genoegen Krommenie Muziekorganisatie
Muziekvereniging Onderling Genoegen Krommenie
 
OG NHD.jpg

120 jaar Onderling Genoegen in Krommenie

KROMMENIE - Onlosmakelijk verbonden met Krommenie is muziekvereniging Onderling Genoegen. Dit jaar bestaat de fanfare 120 jaar en is nog altijd springlevend en gezond.

Niet in het minst te danken aan de tomeloze energie van het bestuur, aan dirigent Erik Janssen, die het orkest muzikaal weet uit te dagen, en aan het investeren in de jeugd. Komend weekend is de fanfare te horen op het MNHU Concertenconcours in het Zaantheater.

Een gesprek met bestuurslid Teun Roodenburg vindt plaats in het eigen gebouw in het Rosariumpark. Onder het zetten van koffie wijst hij op de repetitieruimte, waar alle stoelen en lessenaars staan opgesteld. Erachter staan over de gehele lengte instrumenten van de ritmesectie.

Rodenburg: „Daar is maar net plaats voor. Vroeger had je pauken en een grote trom, maar het melodisch slagwerk als marimba en xylofoons heeft zich enorm ontwikkeld. En dat neemt veel ruimte in. Het is een hele investering, maar het zijn dan ook prachtige instrumenten.

Dat we een eigen gebouw hebben is heerlijk, want we kunnen zoveel repeteren als we maar willen. Op dit moment repeteren we vier keer in de week als voorbereiding op het concours. Onze dirigent Erik Jansen, toevallig ook een Krommenieër, is behoorlijk bekend in de Hafabrawereld. Gelukkig hebben we hem een aantal jaren geleden zover gekregen om bij ons te dirigeren. Hij weet het maximale eruit te halen en ons goed te stimuleren. We spelen in de tweede divisie en we gaan voor zoveel mogelijk punten om in deze divisie te blijven.”

Van de achttien muziekverenigingen spelen er drie Zaanse op het concours. Soli Koog-Zaandijk, Soli-Zaandam en OG Krommenie. Roodenburg: „De regels van deelnemen aan het concours zijn versoepeld. Nu mogen ook orkesten meedoen die niet voor een puntenjurering gaan, maar alleen voor een beoordeling. Deze keer hebben we drie festivaldeelnemers. Onze dirigent staat ook voor de Spijkerpakkenband uit Friesland. Een geweldige brassband die komend jaar in de Kampioensdivisie uitkomt.”

Het orkest bestaat uit veertig leden, van wie er veel uit de eigen muziekopleiding komen. Het repertoire varieert van klassiek tot popmuziek, van rock tot jazz. Het opleidingsorkest o.l.v. Frank Kramer bestaat uit twintig leden. OG organiseert jaarlijks een festival voor opleidingsorkesten het parkfestival in het Agathepark.

In november neemt de Pietenband deel aan de intocht van Sinterklaas in Krommenie. Dan is er nog de kapel, die bij bruiloften en partijen speelt. In 2010 is het koor GO ontstaan door aanhang van orkestleden die ’ook wel iets wilden met muziek’. Inmiddels zingen 35 vrouwen pop- en jazznummers, meestal driestemmig o.l.v. dirigente Hanny Nijhuis en pianist Lucas de Bruin.

„Het gaat in alle opzichten goed met OG. We investeren in de jeugd, want ons logo is: De jeugd heeft de toekomst. We hebben uitstekende docenten en dirigenten en behalen goede resultaten. Maar alles doorspekt met een grote dosis gezelligheid. Kortom, we zijn niet zomaar een fanfare!”

Muziek
Genieten van Hafabramuziek? Komend weekend spelen 18 muziekverenigingen in het Zaantheater. Zaterdag vanaf 10.30 en 14.30 uur, zondag vanaf 10 en 14.15 uur. De toegangsprijs is 8 euro, passe-partout voor twee dagen.

foto’s Dirk Jongejans  

 

120 jaar OG

SponsorKliks, gratis sponsoren!